Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji događaja

  • 01.12.2022 - 01.12.2022
  • Prostor za mlade (SCI)

Radionice Žive Biblioteke - priče koje šire vidike

29.11.2022. Učenici naše škole učestvovali su na radionici " Žive biblioteke" u okviru projekta Pro-Budućnost(Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost), u organizaciji CRS-a, a pod pokroviteljstvom USAID-a.

Srednjoškolski učenici iz 6 škola Kantona Sarajevo imali su priliku da " čitaju" odnosno razgovaraju sa 6 "živih knjiga", i to: članom porodice nestalih, sestrom poginulog borca, ratnim veteranom, mirovnim aktivistom, žrtvom vršnjačkog nasilja i žrtvom seksualnog uznemiravanja.

"Živa biblioteka" predstavlja inovativnu metodologiju za promoviranje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, širenje mira i tolerancije. Metodologija "Žive biblioteke" je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

Biblioteke pune ljudskih "knjiga" su sve češća pojava u svijetu. Predstsvljaju sjajan način za prevazilaženje predrasuda, kao i za povezivanje ljudi koji imaju različite poglede na svijet. Radionica "Žive biblioteke" održana je u I gimnaziji.