Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.com.ba

Detalji događaja

  • 06.12.2022 - 06.12.2022
  • SCI Kabinet 10

Oružje ne štiti, oružje ubija - edukativna predavanja


U cilju prevencije i podizanja svijesti opasnostima korištenja vatrenog oružja, policajci u zajednici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su u okviru projekta pod nazivom "PILLAR" koji UNDP BiH realizuje u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH (SALW KO BiH). Cilj je bio da se realizira edukativna radionica za učenike završnih razreda srednjih škola u Kantonu Sarajevo, pod nazivom "Oružje ne štiti, oružje ubija".

Najaktivnije učenike UNDP BiH je  odlučio nagraditi simboličnim poklonima. Predavanje je imalo za cilj i da upozna učenike sa potencijalnim opasnostima koje može uzrokovati nezakonita upotreba oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.


Po završetku radionice učenici su imali priliku dobiti  na poklon sljedeće; ruksak, flaša, dukserica i kačket, koji su obezbjedženi od strane UNDP BiH. Također  su uključeni i promotivni materijali (plakati, flajeri), sa primjerenim sadržajem.


Projekat PILLAR se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.