Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.com.ba

Detalji događaja

  • 07.12.2022 - 07.12.2022
  • Prostor za mlade (SCI)

Mladi ambasadori Zapadnog Balkana

Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli


Učenici naše škole sudjelovali su u dvodnevnoj online radionici u sklopu projekta "Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana". Edukacija je imala za svrhu da nas upozna sa izazovima neefikasne potrošnje i da nam pokaže održive potrošačke modele, a sve u cilju jačanja kapaciteta mladih u borbi sa ovim problemom.


Učešće u ovoj veoma zanimljivoj radionicu uzelo je 9 srednjih škola i 5 akademskih institucija iz tri različite zemlje; BiH, Srbije i Crne Gore. Naši učenici su pored kvalitetnih i detaljnih izlaganja imali priliku da učestvuju u kvizu znanja i da kroz diskusiju sa ostalima podijele svoja mišljenja, ideje i iskustva. Na ovoj korisnoj edukaciji mogli smo čuti dosta ideja i primjera na koji način da u svojoj školi u nastavne predmete i vannastavne aktivnosti uključimo sadržaje koji imaju za cilj podizanje svijesti o okolišu i zaštiti planete zemlje. Pored svih mjera i rješenja koja možemo sami da poduzmemo upoznali smo i negativne strane naših loših potrošačkih navika koje su trenutno svjetski trend. Da bismo sačuvali nas i našu planetu i ostavili nešto našim budućim generacijama u skladu sa starom indijanskom poslovicom koja kaže:

"Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece."


Upoznali smo se i sa principima cirkularne ekonomije, što je novi ekonomski model koji zamjenjuje donedavno najpopularniji linearni. Kruženje tvari u prirodi princip je poznat već u nastavnim programima i sve više postaje prisutan u svim svjetskim politikama. Temelj ove filozofije jeste da otpad ne postoji. Sve se može upotrijebiti ponovno na drugi način ili se raščlaniti na tvari koje mogu postati dio životnog ciklusa. Snaga je u raznolikosti, modularitetu i prilagodljivosti, a sva energija treba dolaziti iz obnovljivih izvora.