Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.com.ba

Detalji događaja

  • 12.12.2022 - 12.12.2022
  • SC Ilijaš

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava


"Sva se ljudska bića rađaju slobodna i jednako vrijedna u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva."


Međunarodni dan ljudskih prava u svijetu se obilježava 10. decembra, na dan kada je u Parizu 1948. godine Generalna skupština usvojila Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. 

Ljudska prava definišu se kao skup svih prava koje čovjeku pripadaju rođenjem, bez obzira na rod, pol, boju kože, etničko porijeklo, nacionalnost, jezik, religiju, polnu orijentaciju ili bilo koju drugu determinantu. Ova prava su univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva, međuovisna i međusobno povezana.


Opća deklaracija u svojih 30 članaka naglašava zabranu svake diskriminacije, te jednakost pred zakonima bez razlike. Bosna i Hercegovina, jedna od potpisnica Deklaracije, Ustavom se obavezala da će osigurati najviši nivo međunarodno priznatih prava i temeljnih sloboda.


Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se brojnim aktivnostima, a na ovaj dan se tradicionalno dodjeljuje Nobelova nagrada za mir. Ove, 2022. godine, bit će dodijeljena istaknutim borcima za ljudska prava i demokratiju u Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini: Alesu Bialiatskom, Memorijalu i Centru za građanske slobode.


Prigodnim izložbenim panoom posvećenim ljudskim pravima Tim pedagoško psihološke podrške naše škole poslao je jasnu poruku da su ljudska prava i temeljne slobode univerzalni, jer pripadaju svakom čovjeku ma gdje se on nalazio, te da poštivanje ljudskih prava vodi stvaranju boljeg društva s više jednakosti, pravde i slobode.


Novinarska sekcija

Foto: Meho Karavdić