Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji događaja

  • 02.02.2023 - 02.02.2023
  • RYCO - Sarajevo

Potpisan ugovor o realizaciji još jednog međunarodnog sporazuma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna podružnica u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je uvodni događaj „Upoznavanje sa superškolama Bosne i Hercegovine“ u Sarajevu 2. februara 2023. godine u okviru programa razmjene superškola. Sastanak je okupio 19 nagrađenih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine koje su predstavljali njihovi direktori i nastavnici zaduženi za koordinaciju predstojećih regionalnih razmjena, ne samo da se međusobno upoznaju već i da budu dio potpisivanja ugovora o partnerstvu.


Sandra Čule, šefica Lokalne podružnice u Bosni i Hercegovini, izrazila je zahvalnost profesorima što su preuzeli inicijativu, kreativnost i želju da svojim učenicima i sebi pruže jedinstveno iskustvo projekta Superškole. Ispred ureda RYCO-a je iskazala nadu da će ova pozitivna praksa donijeti pozitivne promjene za generacije koje dolaze. Dokaz popularnosti i posebnosti ovog projekta predstavila je kroz interesovanje iskazano na javnom pozivu, a broj prijavljenih srednjih škola za drugi ciklus bio je preko 300 škola, od čega je 100 srednjih škola Zapadnog Balkana dobilo priliku da učestvovati u ovom jedinstvenom regionalnom iskustvu.


Direktori i profesori koji će koordinirati i provoditi ove omladinske razmjene predstavili su svoje ideje koje će se dalje razvijati uz podršku RYCO-a. Sastanak je poslužio kao prostor za škole učesnice da predstave svoje programe razmjene pred nekoliko važnih domaćih i međunarodnih aktera, a takođe im je pomogao da naprave jasan pregled narednih koraka programa. Mladi koji predstavljaju 19 srednjih škola, imaće priliku da uživaju u prednostima jedinstvenog iskustva koje nudi program Superschools.

Realizacija projekata bit će podijeljena u dva kruga: prvi krug razmjene će se održati od aprila do juna 2023. godine, a drugi krug će se nastaviti od avgusta do oktobra 2023. Svaka partnerska škola će organizirati jednu posjetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana sa grupom do 12 učenika i 1 do 2 nastavnika. Kroz šemu razmjene, učenici i nastavnici će imati priliku putovati, predstaviti sebe, svoje škole i običaje svojim domaćinima i naučiti nove stvari o lokalnim zajednicama širom regije.

Na drugi otvoreni poziv Superškola pristiglo je 155 prijedloga za razmjenu, kreirano je 161 partnerstvo od kojih 17 dugoročno dolazi iz 1. ciklusa, dok je više od 535 škola sa Zapadnog Balkana koristilo online platformu www.superschools.net za umrežavanje sa drugim školama. Selekciona komisija imala je težak zadatak da odabere 50 najboljih projekata koji za cilj imaju podršku procesu izgradnje mira i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.


Naša škola je od 2019. godine već drugi puta u izabrana za program razmjene sa drugim školama iz regiona što predstavlja značajan uspjeh na regionalnom planu. Nakon sklopljenih partnerstava sa školama iz Izmira, Šapca, Bara, Bečeja i Istanbula na listi prijateljskih škola će se naći i Srednja škola ‘’11. mart’’ iz Prizrena.


Uskoro počinjemo sa realizacijom ovog zanimljivog projekta.