• Gledam
  Gledam

  „Gledam kako tri zemlje i tri naoružana naroda – opkolivši moju zemlju i moj nenaoružani narod – neminovno nestaju u mojim očima. Gledam kako to Evropa ravnodušno gleda i gledam kako i Evropa nestaje”- zapisao je svojevremno Ibrišimović.

 • O životu
  O životu

  “Uviđam da sam te osluhnuo živote, a onome što sad činiš sa mnom, rugam se!”

 • Knjiga
  Knjiga

  “Sve su knjige već napisane, samo ih niko ne čita. Pa i oni koji čitaju ne znaju da čitaju! Eno Kur’an, riječi od Boga, sve slovo do slova ko krila meleka, pa ih mnoge ljudske oči ne vide.”

 • Filozofija
  Filozofija

  “Učio sam da u filozofiji imaju stupnjevi kao etički (čudoredni, moralni), pa religiozni pa, kobajagi, kô najviši, čisto filozofski. Ona pamet koja hoće taj, bajagi, viši filozofski stupanj, eno joj ga, bujrum, meni je sasvim dostatan ovaj moj, vjerski stupanj. 

 • Bosna je svoja
  Bosna je svoja

   A ja ovaki kakav sam, znam da je mačka Božiji stvor, a šta je mačka, filozof ne zna, jer mu filozofska pamet na to ne daje odgovora.” 

Program povodom godišnjice pogibije komandanta Hašima Spahića

              Učenici Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, predvođeni profesorom Murizom Kučinarom, i ove su godine bili glavni nositelji jednog dijela programa povodom godišnjice pogibije komandanta Hašima Spahića. Naime, 10. oktobra 2017. godine u kino sali KSC Ilijaš održana je svečana akademija kao dio sjećanja na lik i djelo majora Hašima Spahića. Prigodnim recitalima, muzičkim izvedbama i literarnim radovima naši srednjoškolci, ali i učenici osnovnih ilijaških škola, obilježili su ovaj značajan datum.

            "I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su!'

                Ne, oni su živi, ali vi to ne znate.“ajet je iz Kur'ana što ove večeri bijaše moto samog programa.
Nadahnuta i emotivna obraćanja gostiju sadržavala sujednu zajedničku poruku. Bosna je država za koju se vrijedi boriti i žrtvovati. Naši borci zaslužuju sjećanje. Ostavili su nam u amanet da se trudimo za bolje sutra naše domovine i da nikad ne zaboravimo da su nas neprijatelji htjeli iskorijeniti.

Pripremila: Amra Muhović
Foto: Mirela Kurtović

 

 

 

ŠKOLA SVJETSKOG ETOS-a

etos.jpg

JU SC Nedžad Ibrišimović