Izlet u Jajce

Štampa

Dan ispunjen čarolijom


               Učenici četvrtog razreda gimnazije te učenici trećeg i četvrtog razreda mašinske tehničke škole su u petak, 20.10.2017. godine, posjetili kraljevski grad Jajce i grad vezira Travnik. Krenuli smo autobusom iz Ilijaša u 8 sati, a sa nama su bili i naši razrednici, profesorice Azra Bašić i Dženana Silajdžić, te profesor Adil Muhić. Podršku u im pružale socijalna radnica Suada i Sabina Hamzić, nastavnica praktične nastave za frizere.


                U Travnik smo stigli nakon nepunih sat vremena izuzetno ugodne vožnje. Uslijedio je susret sa vodičem i put prema tvrđavi Stari grad. Sagrađena je u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća. Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i tvrđave same predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda. Godine 1953. tvrđava se stavlja pod patronat Zavičajnog muzeja Travnik. Tvrđava Stari grad danas ima status nacionalnog spomenika BiH. Naš sljedeći cilj bio je Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića. Ulazimo u grupama, po tridesetak učenika. Kustos književnosti daje stručna objašnjenja. Nobelovac Ivo Andrić rođen je 09.10.1892. godine u Travniku, a 13. 3. 1975. godine, na dan smrti Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik predložio je Skupštini opštine Travnik, kao osnivaču, da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Prošetali smo gotovo pustim ulicama Travnika i nastavili put prema krajnjem odredištu.
Put do Jajca protekao je uz pjesmu i dobru atmosferu. Naše prvo odredište u Jajcu bile su plivske vodenice na rijeci Plivi, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići na Plivi. Profesionalan i ljubazan doček domaćina te samo jedan pogled na prizor pred nama, učinili su da svaka vrsta sumnje nestane. Devetnaest vodenica - sojenica između Velikog i Malog Plivskog jezera pokrivenih mahovinom izgrađene su od hrastovog drveta prije više stotina godina. Pravljene su bez tavana, prozora, dimnjaka... Ljudi su iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama.Međutim, više ne služe prvobitnoj svrsi, ne melju žito i pšenicu. Danas su tu da svjedoče o jednom vremenu i prirodnoj ljepoti tog kraja.Nakon mlinčića na Plivi, posjetili smo i Plivski vodopad. Plivski vodopad se nalazi u samom središtu grada Jajca i jedan je od dvanaest najljepših na svijetu. Ujedno je i jedini vodopad koji čini ušće gdje se čista i bistra rijeka Pliva, sa visine od 17 metra, veličanstveno obrušava u rijeku Vrbas, stvarajući pritom prelijepe prizore.


"Dragi prijatelju, javljam ti se iz grada koji u samom svom središtu ima najlepši vodopad u cijelom carstvu", pisalo je na razglednici, koju je krajem 19. stoljeća iz Jajca u Prag uputio jedan češki turista.


                  Po završetku razgledanja vodopada, uputili smo se u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada u kojoj je održano zasjedanje bila je devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija muzeja AVNOJ-a.


                   Svaki školski izlet biva novo iskustvo, novo putovanje, nova uspomena koju pamtimo , ali i nešto čime nadograđujemo sebe. Svakim malim korakom ka novim vidicima i svakom vožnjom ka novim mjestima mi spoznajemo svijet oko sebe i , što je najvažnije, spoznajemo sebe. Osjetiti duh historije u vezirskom nam Travniku bilo je poput vremeplova u kojem na tren udišeš zrak prošlosti i proživljavaš te trenutke, žališ što nisi bio tamo. Onda svratiš u dom jednog književnika, onog čija djela žive i decenijama nakon njegove smrti , čijim razumijevanjem se mi danas bavimo i tako učimo o životu. Mnogi od nas nisu ranije posjetili Jajce, ali i oni koji jesu, sada su ga doživjeli na jedan novi način. Priroda je dar od Boga, a svježina vodopada učini da snažnije nego ikad osjetimo čaroliju naše planete i bogate nam Bosne i Hercegovine. Zastaneš, udahneš, dopustiš sebi da osjetiš... da samo na trenutak osjetiš magiju onoga što ne možeš riječima opisati. Zabraniš sebi fotografiranje, sačekaš da upiješ trenutak prije nego bude zabilježen fotoaparatom , prije nego bude zaboravljen osjećaj kojim je propraćen. 


                      Drago nam je što smo imali priliku na drvenim stolicama u dvorani Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a čuti predavanje koje je učinilo da bolje razumijemo sve one časove historije i svaki onaj toliko značajan datum što smo morali pamtiti. Galerija u podrumu muzeja, u koju smo se kasnije spustili, ispunjena je fotografijama što ličile su na skice, ali svaka skica govorila je mnogo više od riječi. Slike su kazivale prošlost kroz lica naših predaka.

Pišu: Edina Kamenjaš 
Mirza Nuhodžić
Foto: Mirela Kurtović