• Gledam
  Gledam

  „Gledam kako tri zemlje i tri naoružana naroda – opkolivši moju zemlju i moj nenaoružani narod – neminovno nestaju u mojim očima. Gledam kako to Evropa ravnodušno gleda i gledam kako i Evropa nestaje”- zapisao je svojevremno Ibrišimović.

 • O životu
  O životu

  “Uviđam da sam te osluhnuo živote, a onome što sad činiš sa mnom, rugam se!”

 • Knjiga
  Knjiga

  “Sve su knjige već napisane, samo ih niko ne čita. Pa i oni koji čitaju ne znaju da čitaju! Eno Kur’an, riječi od Boga, sve slovo do slova ko krila meleka, pa ih mnoge ljudske oči ne vide.”

 • Filozofija
  Filozofija

  “Učio sam da u filozofiji imaju stupnjevi kao etički (čudoredni, moralni), pa religiozni pa, kobajagi, kô najviši, čisto filozofski. Ona pamet koja hoće taj, bajagi, viši filozofski stupanj, eno joj ga, bujrum, meni je sasvim dostatan ovaj moj, vjerski stupanj. 

 • Bosna je svoja
  Bosna je svoja

   A ja ovaki kakav sam, znam da je mačka Božiji stvor, a šta je mačka, filozof ne zna, jer mu filozofska pamet na to ne daje odgovora.” 

Radionice za učenje

 
             Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva je nakon jednogodišnje pauze, nastavilo realizaciju projekta „Radionice za učenje“ u Osnovnoj školi „Hašim Spahić“. Projekat „Radionice za učenje” namijenjen je učenicima/cama starijih razreda osnovnih škola koji žele poboljšati uspjeh u školskim predmetima ili koji žele koristiti vrijeme čekanja na školski prijevoz za učenje.
 
            Dakle, na radionicama mogu sudjelovati svi oni učenici koji za to iskažu interes. Kroz organizirane i vođene radionice učesnici imaju priliku upoznati se i uvježbati metode „pametnog učenja“ i pozitivnog pristupa učenju, te koristiti ih za izradu domaće zadaće iz raznih školskih predmeta. Glavna „pomagala“ u radionicama predstavljaju volonteri/ke, srednjoškolci, koji će svojim uzorom, prijateljskim pristupom te grupnim i individualnim radom podržati motivirano učenje za školu i za život.
 
 
            Ove školske godine, devet učenika i učenica Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” su se prijavili za volontiranje u ovom projektu, kako bi učenicima Osnovne škole “Hašim Spahić” pomogli sa zadaćama iz određenih predmeta. Na taj način će i sebi na konstruktivan način upotpuniti slobodno vrijeme. Osim na poboljšanju školskih ocjena, volonteri/ke će u drugom polugodištu raditi i na unapređivanju socijalnih i komunikacijskih vještina kod djece.
 
             Kroz metode iskustvenog učenja, učenici/ce će se upoznati i sa prevencijom različitih ovisnosti. Volonteri/ke će kroz vođenje radionica usvršavati svoje komunikacijske i organizacijske vještine. Osim Osnovne škole “Hašim Spahić”, projekat “Radionice za učenje” se realizira i u Osnovnoj školi “Stari Ilijaš”, gdje se održavaju tematske radionice o prevenciji ovisnosti te o nekim najprisutnijim ovisnostima kod djece i mladih (ovisnost o novim medijima, nargili te kockanju i klađenju).
 
Volonteri JU SŠC "Nedžad Ibrišimović " su:
 
 1. Amina Selmanović
 2. Sanela Petinić
 3. Nejra Durmić
 4. Muhamed Handzić
 5. Izet Omanović
 6. Adna Matoruga
 7. Almira Fazlović
 8. Amina Dervišević
 9. Đenana Šehić
 
Novinar:   Đenana Šehić

ŠKOLA SVJETSKOG ETOS-a

etos.jpg

PRO Budućnost

crs-LOGOWEB.png

Novosti sa fb

JU SC Nedžad Ibrišimović