Radno vrijeme - 8:00 do 18:00

Novosti

Event Image

Historijski čas za ilijaške srednjoškolce o stradanju stanovnika Lješeva

Ilijašani se i ove godine s bolom sjećaju stradanja nedužnih žrtava u proteklom ratu.


Dana, 5. juna 1992. godine, 22 civila iz Lješeva svirepo su likvidirali srpski vojnici, uglavnom komšije, a potom ih, nekoliko dana kasnije, sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju.

Krajem 2021. godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ranka Draškića i Save Manojlovića, koji se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Ovaj svirepi zločin preživjelo je dvoje ljudi.

U sklopu manifestacije "Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. - 5. juni 2023. godine" u Starom Selu održan je historijski čas za učenike trećih razreda SC "Nedžad Ibrišimović" i "Perzijsko – bosanskog koledža".

Muris Masnopita, profesor historije i sin jednog od ubijenih šehida, na Spomen- obilježju, mjestu stradanja svoga oca, održao je prigodno predavanje i upoznao srednjoškolce sa motivima, razmjerama i okolnostima počinjenog zločina.

Učenici su dostojanstveno odali počast žrtvama masakra i pogledali izložbu fotografija koje su nastale na dan ekshumacije, pano sa porodičnim stablom naših šehida i njihovih 145 potomaka, dokumentovane izvještaje međunarodnih medija, te odlomke iz dnevnika Izeta Avdukića, jednog od ubijenih stanovnika Lješeva. Nakon toga, lične priče predstavile su Adha Masnopita i Nermina Lemezan, kćeri ubijenih šehida.


Poruka historijskog časa je da se ovakav zločin više nikada ne ponovi.


Novinarska sekcija

#daseneponovi